woensdag 17 oktober 2012

NOS-verslaggever Eelco Bosch van Rosenthal misleidt lezers weblog inzake 'Benghazi-gate'

.
Vannacht was het tweede verkiezingsdebat tussen de Democratische president Barack Obama en zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney. Op een gegeven moment ging het debat over de aanslag op het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi (die vond op 11 september van dit jaar plaats). Daarbij kwamen vier Amerikanen om, waaronder de Amerikaanse ambassadeur Chris Stevens. Kijk vooral naar de laatste anderhalve minuut van de onderstaande video


De debatleider Candy Crowley (CNN) gaat hierboven in de fout. Als zelfbenoemde factchecker beweert zij dat president Obama de dag na de aanslag op het consulaat in Benghazi heeft gezegd dat die terroristisch van aard was. Dat klopt echter niet. Hoewel Crowley haar fout intussen heeft toegegeven, beweert NOS-verslaggever Eelco Bosch van Rosenthal hetzelfde op zijn weblog. Bosch van Rosental heeft het zelfs over een "blunder" van Romney, die stelde dat Obama de aanslag op het consulaat eerst niet als een terroristische aanslag wilde bestempelen. De NOS-verslaggever verwijst op zijn weblog naar een toespraak van Obama, die de dag na de aanslag werd gegeven. In die toespraak komen inderdaad de woorden "acts of terror" voor, maar Bosch van Rosenthal verzwijgt het belangrijkste deel van het verhaal.

In de dagen na de aanslag suggereerden verschillende leden van de Amerikaanse regering — waaronder Barack Obama, Hillary Clinton en Susan Rice — dat de aanslag een uit de hand gelopen demonstratie was tegen de anti-islam-film Innocence of Muslims. Pas twee weken later gaf de Obama-regering toe dat het een terroristische aanslag van Al Qaida was. Die erkenning kwam overigens pas nadat de website The Daily Beast (een website van Newsweek) het nieuws bracht dat de Obama-regering al 24 uur na de aanslag wist dat het een terroristische aanslag van jihadisten — en dus geen uit de hand gelopen demonstratie van woedende Libische burgers — betrof. Die onthulling was groot nieuws in de Verenigde Staten, maar de Nederlandse media hebben er niet of nauwelijks over bericht. Dat is zeer opmerkelijk, aangezien zelfs de (centrum-)linkse nieuwszenders CNN, ABC News en CBS News er uitgebreid aandacht aan hebben besteed. Nederlandse journalisten, die traditioneel een sterke voorkeur voor de linkse Democraten hebben, kunnen dus niet beweren dat het een opgeklopt verhaal van de conservatieve nieuwszender Fox News is.

Eelco Bosch van Rosenthal verspreidt dus desinformatie over Benghazi-gate. Waarschijnlijkt doet hij dat opzettelijk, want hij is een recidivist inzake het desinformeren van zijn kijkers en lezers. Als hij daarop wordt aangesproken, geeft hij zijn fouten niet toe, maar gaat hij in het defensief. Dan verwijst hij bijvoorbeeld naar een website van zelfbenoemde factcheckers, die echter onbetrouwbaar is (het is slecht dat zelfbenoemde factcheckers zo vaak op hun woord worden geloofd). Zelf is Bosch van Rosenthal zo onbetrouwbaar, dat het opvalt als hij incidenteel ongekleurd verslag doet. Het wordt tijd voor een grote schoonmaak bij de NOS.

_____